“Vandringen – I pilgrimsspor”
Vandring er pilgrimmenes gave til det 21. århundrede
Når man åbner ’Vandringen – I pilgrimsspor’ suges man ind i et univers af maleriske naturscenerier, historie, symboler, indsigt og jagten efter livets meningsfulde ”gule pile”. Den personlige pilgrimsberetning er uhyre velskrevet og spændende læsning. I en grad, at bogen giver lyst til at kaste sig ud i vandreeventyret.
Ann Bjerre bliver tændt af idéen af at drage på pilgrimsfærd. Efter at have nedbrudt en del indre såvel som ydre barrierer er hun klar til at tage et år ud af sit liv, for at vandre – og, tænke over sit liv. Bogen er opdelt i 4 afsnit svarende til de pilgrimsspor, forfatteren følger.
I bogen formidler Ann Bjerre forbilledligt de indre processer, som hun og enhver anden pilgrim har mulighed for at gennemgå under en pilgrimsfærd. Det er som at vandre med, når Ann Bjerre beskriver de naturoplevelser hun får undervejs: Glæden ved at være ét med naturen. Mødet med andre på vandring, såvel som stilheden i eget selskab midt i naturens katedral. – Undervejs møder Ann Bjerre personligheder, der giver indsigt i egnens historie og i egen kerne.
Med afsæt i den legendariske vandring El Camino, inviteres læseren med lette skridt videre på færd i Frankrig, Italien og Sverige: De 4 pilgrimsspor.
I Frankrig følger vi med forfatteren i sporet på Maria Magdalene og katarbevægelsen. Vi er i disse historier helt i Da Vinci-mysteriets verden på jagt efter den hellige gral.
Spændingen øges medens vi føres dybere ind i en kraftfulde og utæmmede natur i Pyrenæerne. En sjælsvandring der kulminerer ved Gralsbjerget.
I hjertet af Italien, Umbrien og Toscana, er læseren med på vandring gennem olivenlunde og valmuemarker med borge og klostre i det fjerne. Fortællingen samler sig om historien omkring Frans og Klara af Assisi. Med forfatteren drager vi ind i Assisi, ’Fredens by’ gennem de smalle stemningsfulde gader med de toppede brosten. En by, der giver genlyd af Frans’s budskab om ”Pax et Bonum”. Vandringen når sit højdepunkt på Franciskaner kloster på det hellige bjerg La Verna.
Forfatterens sidste vandring – i Birgittas af Vadstenas fodspor – følger stien til Nordens Hellige by Vadstena. Birgittas bøn ”Vis mig vejen” bliver med ét nærværende og kæder den personlige pilgrimsberetning ad de 4 pilgrimsspor sammen.
Ann Bjerre’s fortælling er et fremragende eksempel på, hvad et moderne søgende menneske kan opleve i naturen, på vandringen ad de gamle pilgrimsruter. Og, som hun skriver: ”Vandring er som et kursus i personlig udvikling i højeste potens. Ingen, selv den mest eminente kursusinstruktør, kunne arrangere et så personligt og individuel forløb”.
Udgivet oktober 2011, Peregrinus Books. 402 sider.